Istoric

Parohia Tuturor Sfintilor si a Sfantului Arhidiacon Stefan Cardiff, care face parte din Protoieria Marii Britanii, a fost infiintata in luna februarie 2009, la cererea comunitatii de romani din orasul Cardiff si a preotului Sorin Chirila. Prin bunavointa Arhiepiscopului de Wales, Dr. Barry Morgan, ne-a fost alocat ca loc de slujire biserica anglicana ‘St Dyfrig and St Samson Church’ din Grangetown, Cardiff. Acest spatiu este inchiriat, si toate activitatile Parohiei se desfasoara dupa terminarea slujbelor bisericii anglicane.

Inca de la infiintare, Parohia s-a aflat in jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cu resedinta la Limours, Franta sub indrumarea Inalt Preasfintitului Parinte Mitropolit Iosif.

Prima slujba a Sfintei Liturghii s-a oficiat in luna martie 2009, iar deschiderea oficiala a avut loc pe data de 14 iunie 2009, in Duminica Tuturor Sfintilor, in prezenta Preasfintitului Episcop vicar Marc si a Ambasadorului Romaniei la Londra, Dr. Ioan Jinga.

Pana in aprilie 2011, Parintele Sorin Chirila a slujit Sfanta Litughie in primele trei duminici la Parohia Cardiff si ultima duminica a fiecarei luni la biserica Eastern Orthodox Church of the Nativity of the Mother of God, pentru comunitatea romaneasca din Bristol. Ulterior, Parintele Sorin a slujt Sfanta Liturghie numai in Parohia Tuturor Sfintilor si a Sfantului Arhidiacon Stefan Cardiff.

Parohia din Cardiff are doua zile de Hram. Hramul cel mare al bisericii se sarbatoreste in Duminica Tuturor Sfintilor,sarbatoare care nu are o data fixa, fiind in prima duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant (Rusaliile). Hramul cel mic se sarbatoreste in 27 decembrie, in ziua celebrarii Sfantului Arhidiacon Stefan.